Sluiten
Madonna met kanunnik Joris van der Paele

Vrienden van Musea Brugge

Statuten VVMB

STATUTEN VAN “VRIENDEN VAN MUSEA BRUGGE V.Z.W.”

Hoofdstuk I - Benaming, zetel, duur en doel van de vereniging.

Artikel 1
De vereniging draagt de benaming “Vrienden van Musea Brugge”, afgekort: “VVMB”.
Haar maatschappelijke zetel is gevestigd in het VLAAMS GEWEST. De vereniging is opgericht voor onbepaalde tijd. Zij kan te allen tijde ontbonden worden.
De vereniging heeft het ondernemingsnummer 0408.598.246.

Artikel 2


De vereniging heeft tot doel:
- bij te dragen tot de uitbreiding en behoud van de verzamelingen van Musea Brugge;
- de belangstelling voor het stedelijk museumleven in het algemeen te bevorderen;
- bij te dragen tot de algemene- en publiekswerking van Musea Brugge, onder andere door het organiseren van vrijwilligerswerking;
- bij te dragen tot de culturele interesse en vorming van haar leden.

De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van haar maatschappelijk doel; zij mag ook economische handelingen stellen, op voorwaarde dat hun opbrengst uitsluitend aangewend wordt voor het maatschappelijk doel.
Zij mag daartoe alle roerende en onroerende goederen verwerven of bezitten in eigendom of anderszins, en deze goederen gebruiken, beheren of ten dienste stellen. Kortom: de vereniging mag alle activiteiten uitoefenen of laten uitoefenen die haar doel rechtvaardigen.

Het is verboden om rechtstreeks of onrechtstreeks winstuitkeringen toe te kennen aan de leden van de VZW.

Artikel 3


De fondsen door de vereniging verworven, moeten uitsluitend aangewend worden voor de verwezenlijking van haar doelstellingen.
De door de vereniging verworven kunstwerken moeten geschonken worden aan de Stad Brugge voor de collecties van Musea Brugge..

Hoofdstuk II - De Leden.

Artikel 4
De vereniging telt effectieve leden en toegetreden leden.

Voorwaarden om effectief lid te worden:
- betaling van het lidgeld, wat impliceert dat men akkoord gaat met de statuten;
- aanvaarding door de Algemene Vergadering op voordracht van het Bestuursorgaan.

Bovendien engageren de effectieve leden zich schriftelijk om onder de leiding
van het Bestuursorgaan mee te werken aan de realisatie van de doelstellingen van de vereniging.
De effectieve leden worden ingeschreven in het ledenregister dat gehouden wordt op
de zetel van de vereniging.

Alleen de effectieve leden vormen de Algemene Vergadering en hebben stemrecht.

De ereleden behoren tot de effectieve leden.
De Burgemeester van Brugge en de Schepen van Cultuur zijn van rechtswege erelid zolang zij het ambt effectief bekleden. De Burgemeester is van rechtswege erevoorzitter van de vereniging.
De Algemene Vergadering is gemachtigd andere ereleden te benoemen op voorstel van het Bestuursorgaan. Ereleden betalen geen lidgeld.

Toegetreden leden zijn derden die enkel wensen deel te nemen aan de activiteiten die de vereniging inricht. De voorwaarde tot hun lidmaatschap en hun enige verplichting bestaan in de betaling van het lidgeld.

De ledenlijsten van effectieve en toegetreden leden worden bijgehouden op de zetel van de vereniging, al dan niet onder elektronische vorm.

Artikel 5


Het aantal effectieve leden van de vereniging is onbeperkt, maar moet minstens twintig bedragen.
De effectieve leden storten een jaarlijkse bijdrage (lidgeld) waarvan het bedrag door het Bestuursorgaan wordt vastgesteld. Dat bedrag mag niet hoger zijn dan vijfhonderd euro en niet minder dan het lidgeld van toepassing voor de toegetreden leden.
Beslissingen over het lidgeld worden vastgesteld in de Algemene Vergadering en zijn nooit retroactief.

Artikel 6


Het lidmaatschap is van onbepaalde duur; het eindigt door vrijwillig ontslag, uitsluiting, het niet meer vervullen van de voorwaarden en verplichtingen verbonden aan het lidmaatschap, en het overlijden.
Elk lid is vrij uit te treden door het schriftelijk indienen van zijn ontslag bij de voorzitter van het Bestuursorgaan. Het ontslag gaat in op de verzendingsdatum.
Een lid dat zijn bijdrage niet heeft betaald binnen een door het Bestuursorgaan vastgelegde periode na aanmaning, wordt van rechtswege geacht ontslag te nemen.
De uitsluiting van een lid kan door de Algemene Vergadering worden uitgesproken met een meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden op de wijze bepaald door de wet. Het lid heeft het recht gehoord te worden.

Artikel 7


Een lid kan geen aanspraak laten gelden op de activa van de vereniging op basis van zijn lidmaatschap. Dat geldt te allen tijde, zowel tijdens het lidmaatschap, bij de beëindiging van het lidmaatschap om welke reden ook, of bij de ontbinding van de vereniging.

Hoofdstuk III - De Algemene Vergadering.

Artikel 8
De Algemene Vergadering is het hoogste orgaan van de vereniging en is samengesteld uit de effectieve leden van de vereniging. Ieder lid beschikt over één stem. Een lid mag zich laten vertegenwoordigen door een ander effectief lid. Het aantal volmachten per aanwezig lid is beperkt tot één.

Artikel 9


Een besluit van de Algemene Vergadering is vereist voor:
- de wijziging van de statuten, behoudens in de gevallen waarin het Bestuursorgaan bevoegd is, zoals bepaald in de wet;
- de benoeming en de afzetting van de bestuurders;
- de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;
- de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen en in voorkomend geval het instellen van een verenigingsvordering tegen hen;
- de goedkeuring van de begroting en van de rekening;
- de ontbinding van de vereniging;
- de uitsluiting van een lid;
- de omzetting van de vereniging in een I.V.Z.W., een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming;
- alle gevallen waarin de wet of de statuten dit vereisen;
- om een inbreng om niet van een algemeenheid te doen of te aanvaarden.

Zij staat bovendien garant voor het bewaken van de doelstellingen.

Artikel 10


De Algemene Vergadering dient bijeengeroepen te worden door het Bestuursorgaan in de loop van het eerste semester van het burgerlijk jaar voor het goedkeuren van de balans en de resultatenrekening van het voorbije jaar en van de begroting voor het lopende jaar.
De oproeping van de leden dient schriftelijk of elektronisch te gebeuren ten minste vijftien dagen op voorhand, onder de handtekening van de voorzitter van het Bestuursorgaan of van twee bestuurders. De oproeping vermeldt dag, uur en plaats van de vergadering alsook de agenda; deze wordt opgemaakt door het Bestuursorgaan. Alle zaken waarover de Algemene Vergadering een beslissing dient te nemen, moeten opgenomen worden in de agenda.
Er mogen tijdens de vergadering geen punten worden toegevoegd aan de agenda tenzij met het akkoord van de voorzitter. Een vijfde van de leden kunnen punten op de agenda laten plaatsen indien deze aan de voorzitter zijn overgemaakt minstens vijf dagen voor de vergadering.

De voorzitter van het Bestuursorgaan of (bij afwezigheid) de ondervoorzitter of (bij afwezigheid) de oudste aanwezige bestuurder zit de vergadering voor.

De vergadering kan geldig beraadslagen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.
Beslissingen in verband met statutenwijziging, uitsluiting van leden of vrijwillige ontbinding, kunnen slechts genomen worden mits naleving van de voorwaarden bepaald door de wet inzake aanwezigheid en/of meerderheid.

Een bijzondere Algemene Vergadering kan bijeengeroepen worden door het Bestuursorgaan op eigen initiatief of op schriftelijk verzoek van ten minste een vijfde van de leden van de vereniging binnen de veertig dagen na dit verzoek.
Van elke Algemene Vergadering wordt een verslag opgemaakt dat door de leden en door belanghebbende derden kan ingezien worden op de zetel van de vereniging.
Bepaalde stukken dienen zoals opgelegd door de wet openbaar gemaakt door neerlegging in het dossier op de griffie van de Ondernemingsrechtbank en/of in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad.

Hoofdstuk IV – Het Bestuursorgaan.

Artikel 11

Het Bestuursorgaan bestaat uit ten minste tien leden, waaronder van rechtswege de schepen van de Stad Brugge die Musea Brugge in zijn bevoegdheid heeft, en twee leden van de directie van Musea Brugge.
De overige leden van het Bestuursorgaan worden benoemd door de Algemene Vergadering onder de leden, bij meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden, bij geheime stemming voor een termijn van zes jaar.
Het mandaat is hernieuwbaar.
Aan het mandaat van de bestuurders kan te allen tijde door de Algemene Vergadering een einde gesteld worden. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit.

Zij nemen ontslag door een aangetekende brief aan de voorzitter.
De bestuurders gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan inzake de verbintenissen van de vereniging.

De kandidaten voor een mandaat van bestuurder dienen minstens acht dagen voor de Algemene Vergadering schriftelijk hun kandidatuur in te dienen bij de voorzitter van de vereniging.

Indien een bestuurdersmandaat voortijdig eindigt door overlijden, vrijwillig ontslag of afzetting, oefenen de overige bestuurders de volledige bevoegdheden van het Bestuursorgaan uit totdat in de vervanging is voorzien. Desgevallend hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren, ter vollediging van het lopende mandaat. De eerstvolgende Algemene Vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen. Bij bevestiging beëindigt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de Algemene Vergadering, zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van het Bestuursorgaan tot op dit ogenblik.

Artikel 12


Het Bestuursorgaan bestuurt, vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen. Het treedt op als eiser of verweerder in alle rechtsgedingen, en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen. Het is bevoegd voor alle handelingen van bestuur en van beschikking, met inbegrip van het vervreemden, zelfs om niet, van roerende en onroerende goederen, en van het hypothekeren en opheffen van hypotheken, van het lenen en uitlenen voor om het even welke termijn; voor alle handels- en bankverrichtingen.
Alle bevoegdheden die niet door de wet of door de statuten zijn toegewezen aan de Algemene Vergadering, worden uitgeoefend door het Bestuursorgaan.
De bestuurders oefenen hun bevoegdheden uit als college, eventueel bij meerderheid. Bestuurders die niet akkoord zijn kunnen dit in de notulen van de vergadering laten opnemen.
Het Bestuursorgaan vaardigt alle interne reglementen uit die het nodig oordeelt.
Indien bestuurders een tegenstrijdig belang hebben van vermogensrechtelijke aard, moeten zij dit melden aan het Bestuursorgaan en mogen zij niet deelnemen aan de beraadslaging, noch stemmen over deze beslissing. Indien een meerderheid van de bestuurders een tegenstrijdig belang heeft van vermogensrechtelijke aard, moet de Algemene Vergadering zich hierover uitspreken.
Het Bestuursorgaan houdt op de zetel van de vereniging een register van de effectieve leden welke aldaar door alle effectieve leden kan worden geraadpleegd. Het register kan worden aangehouden in elektronische vorm. Het Bestuursorgaan schrijft alle beslissingen over toetreding, uittreding of uitsluiting van leden in dat register in binnen acht dagen nadat het van de beslissing in kennis is gesteld.

Artikel 13


Het Bestuursorgaan kiest onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. De duur van het mandaat valt samen met het lopende bestuurdersmandaat.
Het Bestuursorgaan kan deskundigen raadplegen; zij kunnen op de vergaderingen van het Bestuursorgaan uitgenodigd worden.
Het Bestuursorgaan wordt samengeroepen telkens het belang van de vereniging het vereist, en minstens één maal per trimester.
Het Bestuursorgaan wordt schriftelijk samengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders. De uitnodiging vermeldt plaats, dag en uur, en de agenda van de vergadering.
Behoudens hoogdringendheid wordt de uitnodiging ten minste zeven dagen op voorhand toegestuurd. Het Bestuursorgaan vergadert geldig wanneer de helft van de bestuurders aanwezig is.
Bij afwezigheid van de voorzitter wordt het Bestuursorgaan voorgezeten door de ondervoorzitter of, bij afwezigheid, door de oudste aanwezige bestuurder.
De vergadering kan enkel beslissen over punten opgenomen in de agenda; deze wordt opgemaakt door de voorzitter. De bestuurders hebben het recht punten op de agenda te laten plaatsen mits bericht aan de voorzitter minstens drie dagen voor de vergadering.
De beslissingen worden genomen met eenvoudige meerderheid van de stemmen van de aanwezige bestuurders. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
Een voorstel tot wijziging van de statuten kan slechts op de dagorde van de Algemene Vergadering gebracht worden indien twee derden van de leden van het Bestuursorgaan daarin toestemmen.
Van elke vergadering van het Bestuursorgaan wordt een verslag opgemaakt dat ondertekend wordt door de voorzitter en de secretaris; het wordt bezorgd aan de bestuurders minstens acht dagen voor de volgende vergadering.

Artikel 14


Het Bestuursorgaan kan het dagelijks bestuur van de vereniging, alsook de vertegenwoordiging van de vereniging wat dat bestuur aangaat, opdragen aan een Dagelijks Bestuur, waarvan de leden door het Bestuursorgaan benoemd worden, en dat bestaat uit hoogstens zes leden, effectieve leden van de vereniging, waaronder de bestuurders met volgende functies: de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris en de penningmeester. Zij treden op als college.
Aan hun mandaat komt een einde na vier jaar, of voor de bestuurders samen met de beëindiging van hun lopend mandaat van bestuurder.
Verder komt er een einde aan door vrijwillig ontslag door aangetekende brief aan de voorzitter van de vereniging, en afzetting door het Bestuursorgaan.

Het Dagelijks Bestuur is bevoegd voor de handelingen die nodig zijn voor de dagelijkse werking van de vereniging, alsook voor de vertegenwoordiging van de vereniging dienaangaande en voor dringende acties als het Bestuursorgaan zich in de onmogelijkheid bevindt samen te komen.

Werking van het Dagelijks Bestuur: om geldig te vergaderen moet de helft van zijn leden aanwezig zijn, waaronder de voorzitter of de ondervoorzitter, die de vergadering voorzit. De beslissingen worden genomen met gewone meerderheid; bij staking van
stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering doorslaggevend. De beslissingen worden opgenomen in een verslag dat binnen de maand overgemaakt wordt aan alle bestuurders.

De bevoegdheid om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen kan opgedragen worden aan twee bestuurders, aan te duiden door het Bestuursorgaan, die gezamenlijk optreden.

Het Dagelijks Bestuur kan gemachtigden aanstellen voor bepaalde opdrachten; zij dienen lid te zijn van de vereniging. Het Dagelijks Bestuur bepaalt de duur van de volmacht en de omvang van de bevoegdheden; het kan er te allen tijde een einde aan stellen.

Hoofdstuk V – De Rekeningen en de Begroting.

Artikel 15


Het maatschappelijk dienstjaar loopt van 1 januari tot 31 december.

Artikel 16


Op de jaarlijkse Algemene Vergadering legt het Bestuursorgaan de balans en de resultatenrekening van het voorbije jaar ter goedkeuring voor, evenals de begroting voor het lopend jaar.
Na de goedkeuring door de Algemene Vergadering van de jaarrekening beslist de vergadering bij afzonderlijke stemming over de aan de leden van het bestuursorgaan en/of commissarissen te verlenen kwijting..

Hoofdstuk VI - Diverse Bepalingen.

Artikel 17
De vereniging kan niet verbonden zijn boven het totaal van haar netto-actief.

Artikel 18


In geval van ontbinding wordt het overblijvend actief, na het vereffenen der schulden en het aanzuiveren der lasten, overgemaakt aan de Stad Brugge uitsluitend ten bate van Musea Brugge.
In het ontbindingsbesluit worden een of meer vereffenaars aangeduid.

Artikel 19


Voor alles wat niet geregeld is door deze statuten, is de wet van 23 maart 2019 tot uitvoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van april 2019, afgekort WVV, van toepassing.