Sluiten

Ons depot: bewaren voor de toekomst

1 april 2022

De overgrote meerderheid van de collectie van Musea Brugge wordt bewaard in een depot. De objecten zijn daar toegankelijk voor onderzoek en gebruik in digitale toepassingen. Ze worden daarnaast veelvuldig ingezet op tentoonstellingen, zowel binnen de eigen muren als in musea en andere instellingen in binnen- en buitenland. Op die manier komen de objecten uit het depot tot leven. We hebben er dus alle baat bij om ook van de depots een optimale bewaarplaats te maken, zodat nog vele generaties van de collecties van Musea Brugge kunnen genieten.

Depotwerking Ontstoffen Musea Brugge Nieuws

Wat betekent een optimale bewaarplaats in de praktijk?

De juiste bewaaromstandigheden creëren heeft zowel een directe impact, als positieve gevolgen op lange termijn. Denk in het eerste geval maar aan het vervagen van inkt op papier na een dag in de zon, of in het tweede geval het zwart worden van je favoriete zilveren ring als je die een tijdje niet oppoetst.

Bij erfgoed zijn er tien schadefactoren. Ze versnellen verval, veranderen de objecten definitief of - erger nog - vernielen ze compleet.

Gewone houtwormkever Wikimedia Entomart CC BY Verhuisblog
De gewone houtwormkever: klein maar heel schadelijk

10 schadefactoren

  1. Brand
  2. Waterschade
  3. Fysische krachten (bijvoorbeeld zwaartekracht, botsing, druk, wrijving, schokken en trillingen...)
  4. Diefstal
  5. Vandalisme
  6. Temperatuurschommelingen
  7. Te hoge of lage luchtvochtigheid
  8. Informatieverlies (bijvoorbeeld documentatie over een object die verloren gaat)
  9. Verontreiniging (vooral stof)
  10. Ongedierte en schimmel

In de nieuwe Erfgoedfabriek wordt ingezet op optimale bewaaromstandigheden die de risico’s op alle vermelde schadefactoren tot een minimum herleiden.

Depotwerking Ontstoffen3 Musea Brugge Verhuisblog
Ontstoffen om schimmel tegen te gaan

Hoe was/is de situatie in onze depots?

De depots van Musea Brugge liggen op dit moment verspreid over verschillende historische gebouwen in de Brugse binnenstad. Met bijna zestig ‘bewaarkamers’ zijn heel wat schadefactoren moeilijk te beheersen. Alle locaties zijn weliswaar voorzien van een goede fysieke en technische beveiliging, maar de toegang is meestal erg onpraktisch, waardoor het plaatsen of uithalen van grotere voorwerpen erg moeilijk wordt. De personeelsinzet voor controle en onderzoek is onrealistisch. Bovendien zijn nog niet alle objecten geregisteerd in de collectiedatabank, met een verhoogd risico tot informatieverlies tot gevolg.

Toekomstblik op de Erfgoedfabriek

Traditioneel werd in het verleden minder - financiële - aandacht besteed aan het goede beheer van objecten die verblijven in depots. Gelukkig kwam er de laatste decennia op dit vlak een stevige kentering en weerspiegelt het budget steeds meer de ambities van Musea Brugge op dit vlak. In de nieuwe Erfgoedfabriek wordt ingezet op optimale bewaaromstandigheden die de risico’s op alle vermelde schadefactoren tot een minimum herleiden. Daarnaast zal het centraliseren van de collectie en de daarbij horende informatie ook andere ambities helpen ondersteunen. Zoals het versterken van het wetenschappelijk onderzoek, het aangeven van prioriteiten voor conservatie, en een structurele verankering van de werking op het vlak van behoud en beheer binnen Musea Brugge in het algemeen door een meer efficiënte inzet van de beschikbare middelen.

Tijdens de verhuisbeweging zelf worden al drie schadefactoren geminimaliseerd:

  • Verontreiniging: alle objecten worden ontstoft
  • Informatieverlies: alle objecten worden gefotografeerd en geregistreerd in de databank
  • Fysische krachten: alle objecten worden correct verpakt

Meer weten over welke stappen een collectieobject moet ondergaan om het klaar te maken voor de verhuis? Je leest het hier.

Depotwerking Ontstoffen2 Musea Brugge Verhuisblog
Depotwerking Dataverzameling Musea Brugge Verhuisblog

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist