Sluiten

Restauratie pronkschouw: Brugse Vrije tijdelijk gesloten

9 augustus 2024

In de schepenkamer van het Brugse Vrije staat een monumentale pronkschouw uit 1528-1531. De schouw - een eerbetoon aan Keizer Karel V (1500-1558) - is opgebouwd uit eikenhout, marmer en albast en is een ontwerp van Lanceloot Blondeel en Guyot de Beaugrant. Helaas wordt de eikenhouten sculptuur van de schouw aangetast door houtborende insecten. Dus onderwerpen we de schepenkamer en de schouw aan een restauratie. Het Brugse Vrije zal daarom tijdelijk gesloten zijn tussen 12 augustus 2024 en 31 januari 2025.

Pronkschouw brugse vrije Femke den Hollander 9577

Een half millennium na de bouw van de indrukwekkende pronkschouw, is het topstuk toe aan een restauratie. De behandeling van de schouw start sneller dan verwacht. Dat komt omdat er een schadelijke klopkever aan het werk is. Die kever leeft in de schouw en de daarboven gelegen zolders.

Dus sluit het Brugse Vrije tijdelijk voor een conservatiebehandeling van zowel de schouw als de schepenkamer. Stad Brugge werkt hiervoor samen met een team van experts en met de Brugse conservatiearchitect Benoît Delaey.

De eikenhouten sculpturen, de wandbetimmeringen en het meubilair zullen behandeld worden door middel van anoxie. Een behandeling waarbij nagenoeg alle zuurstof uit de lucht wordt gehaald en vervangen wordt door stikstof. De 19e-eeuwse wandtapijten worden ontsmet en krijgen een grondige reiniging. En ook de zolder wordt onder handen genomen.

Het Brugse Vrije opent de deuren opnieuw op 1 februari 2025

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht