Sluiten

Dit is Aristide de Vijfde, de zwarte museumkat van het Volkskundemuseum

20 juni 2023

Al sinds 1984 huppelt er in het Volkskundemuseum een zwarte museumkat rond die luistert naar de naam Aristide. Na Aristide I, II, III en IV werd Aristide V in juni 2023 aangesteld als nieuwe mascotte. Mocht jij al kennismaken met de lieve kater?

2023 Aristide persbericht 2
Aristide Tuin2 web

Na de mysterieuze verdwijning van Aristide IV gingen we op zoek naar een opvolger met talent voor kopjes geven, muizen vangen in het museum en dutjes doen in de zon. Via een ludieke vacature op social media vonden we de nieuwe mascotte van het Volkskundemuseum. De Aristide de Vijfde is een speelse, sociale kater. Hij is dol op de aaitjes, knuffels en aandacht van museumbezoekers. Hij loopt graag rond in de zalen van Volkskundemuseum, de museumtuin en -herberg. En als het tijd is voor een dutje, kruipt hij op de schoot van de kleermaker of in het bed van de expo 'Kinderen van Toen'.

Aristide Tuin web
Aristide Raam
Aristide Kleermaker

Kattendynastie

Het Brugse Volkskundemuseum, op de hoek van de Balstraat en de Rolweg, kent een lange traditie van zwarte museumkatten. Toen het Volkskundemuseum in 1984 werd uitgebreid met de museumherberg ‘In de Zwarte Kat’, nam de eerste – jawel – zwarte kat zijn intrek in het museum. De nieuwe museumkat kreeg de naam Aristide, verwijzend naar de Franse chansonnier Aristide Bruant (1851-1925), die een lied schreef over zijn stamcafé Le Chat Noir in Parijs.

De eerste ‘meester van huis en muis’ werd de meest aaibare kat van Brugge genoemd en kent tot nu toe vier navolgers. Over de mysterieuze Aristide II is weinig bekend, hij werd zelden gezien en stuurde zijn kat naar vele vergaderingen. Aristide III, gekenmerkt door een kapje in zijn oor, was wat schuchter maar heel geliefd. Daarna kwam de jonge Aristide IV uit het asiel gehuppeld. Hij vertoefde heel graag in de herberg en was een straatrasechte allemansvriend. Aristide V werd geheel met zijn tijd mee geca(s)t via een auditie op social media. De verwachtingen voor zijn intrede waren zo hoog als een krabpaal, de uitdagingen als spinfluencer niet voor de poes. Maar al snel bleek Aristide V een poeslieve kater.

Portretten kattendynastie

Door Pieter Van Eenoge

Ari 1
Ari 2
A Ri 3
Ari 5
Ari 4
Volkskundemuseum Femke den Hollander Musea Brugge 09

Eigen hofhouding

Als mascotte van het museum heeft Aristide een eigen hofhouding: zes medewerkers van Musea Brugge voederen en vertroetelen de museumkat dagelijks. Na een lange dag vol avontuur en kattenkwaad kan hij zich terugtrekken in zijn eigen appartement in het museum. Het appartement is volledig ingericht naar zijn behoefte: een hoekje voor dutjes, een krabpaal voor krabbeltjes en speeltjes voor als hij nog niet is uitgespeeld.

Bezoek je het Volkskundemuseum of de herberg? Met wat geluk komt Aristide je kopjes geven, of vind je hem ergens op een knus plekje te slapen.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht