Sluiten

Achter de schermen bij het Prentenkabinet

1 december 2022

Vanuit de inkom van het Groeningemuseum heb je zicht op de werf van het nieuwe tentoonstellingsgebouw BRUSK, waar we - naast twee grote tentoonstellingsruimtes - ook plaats maken voor de bewaring van onze meest kwetsbare collecties. Hieronder vallen onder meer de prenten en de tekeningen van het Prentenkabinet. Ons Prentenkabinet zet zich met veel enthousiasme in om de volledige collectie, meer dan 23.000 prenten en tekeningen, te registreren en digitaal toegankelijk te maken vóór de verhuis naar het nieuwe state-of-the-art depot in BRUSK. Benieuwd hoe we dit huzarenwerk precies aanpakken?

Verhuisblog Garemijn Musea Brugge

Om de verhuis van de collecties voor te bereiden, hebben we dit jaar een vrijwilligerswerking op touw gezet. In een eerdere post maakte je al kennis met de vrijwilligers die helpen om de hoedencollectie en de collectie textiel te registreren en in te pakken. In het Prentenkabinet werken we samen met vrijwilligers aan de registratie van werken op papier, waarna de stukken zorgvuldig bewaard worden in een passe-partout of in een map van zuurvrij papier. Lees meer over onze vrijwilligers.

Naast onze vrijwilligerswerking konden we ook drie projecten opstarten met steun van de Vlaamse Gemeenschap. Met de subsidies konden we projectregistratoren aanwerven om verschillende deelcollecties uit het Prentenkabinet verdiepend te registreren. Dat wil zeggen dat de projectregistratoren kort onderzoek uitvoeren om de werken op papier gedetailleerder te kunnen beschrijven. En ook zij krijgen hulp van enthousiaste vrijwilligers dankzij onze open registratieprojecten.

Verhuisblog Verrijk de kijk Musea Brugge
Illustratie door Henri Cassiers uit 'Le Charme de Bruges' (1929) van Camille Mauclair

Drie registratieprojecten uitgelicht

Verrijk de Kijk op Brugge

In 2021 startte ons eerste open registratieproject ‘Verrijk de Kijk op Brugge’ met aandacht voor prenten en tekeningen met een gezicht op Brugge of voor werken op papier die door een Bruggeling gemaakt of verzameld zijn. Hiervoor selecteerden we niet alleen stukken uit ons Prentenkabinet, maar ook prenten, tekeningen en foto’s uit de Openbare Bibliotheek en uit het Stadsarchief. Door middel van een crowdsourcingstool via het platform DoeDat konden vrijwillige erfgoedliefhebbers helpen om de afgebeelde Brugse sites te helpen identificeren.

Michelangelo recto Stichting Van Caloen Musea Brugge
De steniging van de heilige Stefanus (1525), Michelangelo, uit tekeningencollectie van Van Caloen

Hub! Van depot naar digicollectie

Aansluitend werd een tweede subsidieproject gestart, genaamd ‘Hub! Van depot naar digicollectie’ Dit project richt zich op de registratie, digitalisering en ontsluiting van twee grote deelcollecties van het Prentenkabinet. Het gaat om de prentencollectie van de Brugse prentverzamelaar en -handelaar Guy Van Hoorebeke die we in 2014 verwierven en de tekeningenverzameling van de Stichting Jean van Caloen, die we in het voorjaar van dit jaar in beheer kregen. Daarnaast loopt er ook een onderzoekstraject naar de ideale werkwijze om gebonden werk op papier online te ontsluiten aan de hand van tekeningen- en prentalbums uit deze collecties.

000 GRO1676 1 10v II
Fragment uit notitieboekje van J. A. Garemijn

Leerling-meester

Dit jaar gingen we van start met het derde subsidieproject, genaamd ‘Leerling-meester’, waarin we in de collectie Brugse academietekeningen uit de 18de en 19de eeuw duiken. Onze projectregistratoren speuren naar informatie over de tekeningen en hun makers in archiefdocumenten uit het Stadsarchief. Om te achterhalen welke prenten er destijds als lesmateriaal werden gebruikt in de klassen die naar prent tekenden, kunnen we gebruik maken van onderzoek in de Stedelijke Academie Brugge, de Koninklijke Bibliotheek Brussel en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.

Een belangrijke bron uit onze collectie zijn de 18de-eeuwse notitieboekjes van Jan Garemijn, directeur van de Brugse Academie. Om die te ontcijferen, vroegen we opnieuw vrijwilligers om hulp via het platform DoeDat onder de noemer 'Garemijn ontcijferd'. Garemijns notities staan boordevol interessante informatie over de poses van de naaktmodellen, de betalingen, de beoordelingen van prijstekeningen en andere administratieve zaken van de Academie. Met een ongelooflijke vaart speelden de vrijwilligers het klaar om de bijna zeshonderd pagina’s in slechts twee weken te beschrijven: een fantastische prestatie. Het Prentenkabinet gaat de input nu zorgvuldig verwerken om de transcripties uiteindelijk een plek te geven in de ontsluiting van het ‘Leerling-meester’-project. Hier willen we alle verzamelde informatie aan elkaar koppelen om meer zicht te krijgen op de lespraktijk aan de Brugse Academie. Stay tuned.

Verhuisblog Garemijnontcijferd Musea Brugge 1

Vrijwilligers aan het werk tijdens 'Garemijn ontcijferd'

Verhuisblog Garemijnontcijferd Musea Brugge 3

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist